V človeški prehrani ima ribje meso pomembno vlogo, ker je bogat vir biološko visokovrednih in lahko prebavljivih beljakovin, večkrat nenasičenih maščob, v maščobah topnih vitaminov in mineralov. Zaradi številnih zdravstvenih učinkov polinenasičenih maščobnih kislin, ki jih najdemo skorajda samo v ribah, uvrščajo prehranski in zdravstveni strokovnjaki ribje meso med varovalna živila.
Kuharstvo je umetnost, je kombinacija ustvarjalnosti in domišljije. Ribe in morski sadeži nudijo čudovito osnovo za sproščanje kuharskih navdihov. Pripravimo jih lahko na hiter in enostaven način, pa tudi z uporabo zahtevnejših in dolgotrajnejših postopkov.
Ribe in morski sadeži so po svoji hranilni sestavi in lastnostih specifični in je za pripravo odličnih mojstrovin treba poznati kar nekaj zakonitosti oziroma kuharskih skrivnosti. Predvsem ljudjem, ki ne živijo ob morju, so te skrivnosti lahko prikrite in neznane. Saj veste – nobena knjiga nam ne more razkriti tistih spretnosti, ki si jih lahko pridobimo le s praktičnim delom in izkušnjami.
Priznani strokovnjaki s področja biologije in živilske tehnologije z dolgoletnimi izkušnjami s področja gojenja, ulova in predelave morskih rib vam bodo predstavili gospodarski in prehranski pomen morskih rib, ujetih v našem, Jadranskem morju. Pridružili se nam bodo znani kuharski mojstri, vešči v pripravljanju ribjih jedi. Naučili se boste, kako prepoznati svežost in kakovost rib, kako jih očistiti ter pripraviti glede na vrsto na najbolj primeren način. Seveda se bo kulinarična delavnica zaključila z degustacijo jedi, ki jih boste pod strokovnim vodstvom sami pripravili.
Prepričani smo, da boste delavnico zapustili polni prijetnih vtisov in novih znanj, ki jih boste lahko prenesli na svoje domove in med prijatelje, predvsem pa, da boste ribe vzljubili in jih pogosteje vključili v svoj jedilnik. S tem boste veliko naredili zase in za svoje zdravje.
Kulinarična delavnica je primerna za vse ljubitelje kuharske umetnosti, tako mlajše kot starejše, moške in ženske.
Delavnica bo za mlajše obiskovalce in otroke (osnovnošolci, dijaki, študenti) posebej prirejena s ciljem, da v rani mladosti spoznajo prednosti uživanja rib in morskih sadežev. Kuharske delavnice bodo vodili priznani strokovnjaki s področja biologije, živilske tehnologije in kuharstva.
Slovenci premalo poznamo, cenimo in konzumiramo ribjo hrano, zato je glavni cilj delavnice izboljšati poznavanje prehranskih in kulinaričnih prednostih ribje prehrane in s tem povečati potrošnjo rib v Sloveniji.
Udeleženci bodo spoznali gospodarski in prehranski pomen morskih rib, ujetih v našem, Jadranskem morju. Naučili se bodo prepoznati svežost in kakovost rib, postopke čiščenja in različne postopke kulinarične priprave ribjih specialitet.
Cena: 70 EUR/osebo
Minimalno število udeležencev: 12 oseb
Stanka Turk
E-pošta: stanka.turk@sapientis.si
GSM: 00 386 031 326 815
Aleš Bolje
E-pošta: ales.bolje@siol.net
GSM: 00 386 041 671 294
16.12.2013
Naši morski ribiči v tem obdobju lovijo večje količine morskega lista ali kot jih imenujejo ribiči...
Za vsebino spletne strani je odgovoren: POSLOVNO SVETOVANJE SAPIENTIS, Stanka Turk s.p.
Organ upravljanja: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje
Izdelava spletnih strani - Spletna postajaIzdelava spletnih strani:
Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje
Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.