Aleš Bolje je diplomant Fakultete za biologijo ljubljanske Univerze ter magister oceanoloških znanosti Prirodoslovno-matematične fakultete v Zagrebu. Opravil je tudi polletno specializacijo iz akvakulture na Japonskem. Strokovno se ukvarja z marikulturo in ribištvom ter je med drugim strokovni sodelavec Zavoda za ribištvo Slovenije.
Bil je prvi, ki je konec osemdesetih let strokovno ovrednotil ihtiofavno Tržaškega zaliva. Vpeljal je gojenje brancina in orade po tehnologiji mrežnih kletk v Sloveniji ter vzpostavil sistem proizvodnega gojenja teh rib (današnja ribogojnica Fonda, gojenje brancinov).
Poleg strokovnega dela na področju ribištva in marikulture je kot vodja nabave in proizvodnje dobro spoznal proizvodne procese v predelavi rib in morskih sadežev, kontrole proizvodnje in HACCP sistema.
Pri Ministrstvu za kmetijstvo in okolje je sodeloval v različnih delovnih skupinah za pripravo zakonodaje na področju morskega ribištva in živilsko-predelovalne industrije ter pomagal oblikovati raziskovalne projekte na področju ribištva. Kot član pogajalske skupine za »screening« (pristopna pogajanja) je v Bruslju leta 1998 sodeloval pri usklajevanju naše zakonodaje z zakonodajo EU (poglavje VIII – ribištvo).
Kot raziskovalec v razvojnem sektorju tedanje Droge Portorož je dobro spoznal tudi območje Sečoveljskih solin, kjer je sodeloval pri raziskovalnih nalogah solinskega rakca (Artemia salina), zelene alge (Dunaliella salina), brancina (Dicentrarchus labrax), orade (Sparus aurata), korbela (Umbrina cirrhosa), romba (Psetta maxima), filipinske ladinke (Ruditapes philipinarum) in klapavice (Mytilus galloprovincialis).
Stanka Turk se je po končanem univerzitetnem in magistrskem študiju živilske tehnologije na Biotehniški fakulteti v Ljubljani zaposlila v Delamarisu, ribji predelovalni industriji v Izoli. Zelo kmalu se je specializirala na področju tehnologije zamrzovanja rib in morskih sadežev ter postala članica vodstvenega tima v podjetju Frigomar, d. o. o. V tem 18-letnem obdobju je realizirala mnogo tehnično-tehnoloških izboljšav in razvila številne uspešne ribje proizvode blagovne znamke Frigomar.
Ves čas se je vzporedno redni dejavnosti aktivno ukvarjala s področjem kakovosti in je še danes zunanja sodelavka Slovenskega inštituta za kakovost v Ljubljani. Je vodilna presojevalka sistemov vodenja kakovosti po standardih ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000 ter sistema HACCP. V šestnajstih letih delovanja na tem področju je izvedla več kot 350 presoj v organizacijah različnih dejavnostih tako v Sloveniji kot v tujini.
Leta 2008 je svoje znanje nadgradila na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in uspešno zaključila magistrski študij na smeri Poslovodenje in organizacija.
V zadnjem obdobju je zaplula v samostojne podjetniške vode, kjer deluje kot vodilna presojevalka različnih sistemov vodenja kakovosti in kot svetovalka za področje sistemov zagotavljanja varne hrane. Je sodna izvedenka za živila in živilsko tehnologijo. Svoja široka znanja s področja prehranske, tehnološke in kulinarične vrednosti rib z veseljem prenaša na mlajše preko različnih organiziranih predavanj in delavnic.
Stanka Turk
E-pošta: stanka.turk@sapientis.si
GSM: 00 386 031 326 815
Aleš Bolje
E-pošta: ales.bolje@siol.net
GSM: 00 386 041 671 294
16.12.2013
Naši morski ribiči v tem obdobju lovijo večje količine morskega lista ali kot jih imenujejo ribiči...
Za vsebino spletne strani je odgovoren: POSLOVNO SVETOVANJE SAPIENTIS, Stanka Turk s.p.
Organ upravljanja: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje
Izdelava spletnih strani - Spletna postajaIzdelava spletnih strani:
Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje
Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.