Srednja gostinska in turistična šola Izola je sodobna srednja strokovna in poklicna šola, ki izobražuje in usposablja dijake za delo v gostinstvu in turizmu. V letu 2010 je v svoj izobraževalni program vključila tudi program izobraževanja za vzgojitelje predšolskih otrok.
SGTŠ že 50 let domuje v Izoli in je v tem dolgem obdobju široko odprla vrata tisočem dijakov, ki so bili željni pridobiti specifična znanja s področja gostinstva in turizma. Veliko uspešnih gostinskih in turističnih delavcev, podjetnikov in drugih izhaja iz njenih klopi.
Šola ima odlično opremljeno kuhinjo, v kateri si dijaki pridobivajo kuharske veščine. V času šolskih počitnic, ko se prostori sprostijo, nudijo možnost izvajanja ribjih kulinaričnih delavnic.
Obiska slovenske obale si seveda ne moremo predstavljati brez preizkušanja odličnih ribjih jedi, pripravljenih na tradicionalen način. Gotovo je ena izmed najbolj specifičnih in avtentičnih gostiln tako po lokaciji kot po opremi in ponudbi gostilna Bujol, ki jo najdemo v osrednjem delu starega mestnega jedra v Izoli.
Gostilno je leta 2009 prevzel Alen Pušpan, ki je svoje izkušnje in znanje nabiral v družinskem podjetju Salladia, ki se je ukvarjalo s pripravo delikatesnih morskih jedi. Zato v Bujolu stavijo na domače delikatesne predjedi, kot so sardoni v limoni, marinirana sardela v kisu in oljčnem olju, domači bakala ter jadranska hobotnica v solati. Ponudbo dnevno prilagajajo glede na dnevni izlov iz slovenskega morja, med drugim vključuje tudi bakalajev golaž, brodet in bobiče.
Je kuharica, pisateljica in učiteljica zdravega kuhanja. S kuharstvom se je začela ukvarjati že z rosnimi sedemnajstimi leti in se mu predaja še danes. Dolgih 25 let je delala kot vodja prehrane in strokovna sodelavka v vrtcu Semedela pri Kopru in nenehno dopolnjevala svoje znanje z različnimi izobraževanji s področja kulinarike. Predvsem se je usmerila na zdravo prehrano otrok in temu posvetila veliko delavnic in knjig. Leta 1998 je izdala knjigo z naslovom Za otroke kuhajmo zdravo, Za majhne in velike. Knjiga se je uvrstila med 18 najboljših knjig na svetu, v svoji kategoriji kuharice za otroke in zdrava kuhinja za leto 2007, v referenčnem vsakoletnem natečaju Gourmand World Cookbook. S številnimi nastopi, kuharskimi delavnicami, svetovalnicami in predavanji za starše širi med ljudmi spoznanje o pomenu zdrave prehrane.
Stanka Turk
E-pošta: stanka.turk@sapientis.si
GSM: 00 386 031 326 815
Aleš Bolje
E-pošta: ales.bolje@siol.net
GSM: 00 386 041 671 294
16.12.2013
Naši morski ribiči v tem obdobju lovijo večje količine morskega lista ali kot jih imenujejo ribiči...
Za vsebino spletne strani je odgovoren: POSLOVNO SVETOVANJE SAPIENTIS, Stanka Turk s.p.
Organ upravljanja: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje
Izdelava spletnih strani - Spletna postajaIzdelava spletnih strani:
Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje
Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.